Gebruiksinstructies mondkapjes

Advies en instructies mondkapjes

In Nederland adviseert het RIVM alleen mondkapjes voor medisch personeel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om een mondkapje te dragen als je iemand verzorgt die vermoedelijk besmet is met het coronavirus(covid-19). Ook wie symptomen vertoont als koorts, hoesten, een snotneus of kortademigheid, kan beter een mondkapje dragen.

Zorgpersoneel die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Het RIVM adviseert type IIR mondmaskers te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus(covid-19).

De EVOLON® MASK zijn wasbaar op een temperatuur van minimaal 60˚ C en daardoor herbruikbaar. Zelfs na vele malen wassen blijft de stof zijn functionele eigenschappen behouden. Textiles & More heeft de filtratie efficiëntie van de mondkapjes laten testen bij TNO (TNO Referentie : MSB-2020-100332199-MHe). Op basis van deze tests voldoen de mondkapjes qua filterende werking van het materiaal overeenkomstig het materiaal van type IIR Chirurgische referentie mondkapjes. De mondkapjes hebben een filtratie efficiëntie (PFE, Particles Filtratie Efficiëntie) van minimaal 90% tegen partikels die door de lucht worden verspreid.

Richtlijnen RIVM

Een mondkapje kán gedeeltelijk beschermen tegen virussen, echter moet er wel goed gehouden worden aan de hygiënevoorschriften. Zo moet het mondkapje op de juiste manier op en af gedaan worden en regelmatig vervangen worden voor een nieuwe. Houd je hiernaast ten alle tijden aan de richtlijnen volgens het RIVM:
• toepassen handhygiëne;
• geen handen geven
• hoesten en niezen in de elleboog;
• papieren zakdoekjes gebruiken;
• social distancing van > 1,5 meter.

Gebruiksinstructies

Opzetten van het mondkapje:
– Voor gebruik handen goed wassen met water, zeep en/of handgel (met alcohol)
– Mondkapje op de neus zetten en het elastiek over het hoofd trekken
– Onderkant mondkapje omlaag trekken over de mond en kin
– Druk aan alle kanten het mondkapje goed aan dat deze goed aansluit.

Afzetten van het mondkapje:
– Wederom handen goed wassen met water, zeep en/of handgel (met alcohol)
– Mondkapje niet aanraken, maar elastiek aan de achterzijde pakken en over je hoofd van je mond en neus aftrekken.
– Handen opnieuw goed wassen met water, zeep en/of handgel (met alcohol)